Domaca Salsa

U sezoni pravljenja zimnice, salsa od paradajza je obavezna. Jednostavna za napraviti a možete je iskoristiti na razne načine. Ja je jedem uz pizzu, pastu, kao dodatak mesu ili čak samu sa preprečenim hljebom. Kako god pun je pogodak. 🙂

Sastojci:

1kg zrelijeg paradajza

svježi bosiljak

šećer i sol

sušeni origano i bosiljak

Priprema:

Paradajz oguliti. Ukoliko imate poteškoću sa guljenjem probajte trik sa vrelom vodom, tako što ćete zaliti paradajz vrelom vodom, ostaviti par minuta i skinuti koru. Isjeći na kocke te staviti u šerpu da kuha.

 

Staviti da se kuha na laganoj vatri. Razlog niske temperature jeste da se paradajz treba polahko kuhati i raspadati tokom kuhanja. Tokom kuhanja doći će do isparavanja tečnosti i smjesa će postajati sve gušća. U međuvremenu dodati malo soli i malo šećera. Predlažem da probate i po svom ukusu zaključite da li vam fali nešto od navedenog.

Processed with VSCO with a5 preset

Ja sam kuhala 2 sata na najnižoj temperaturi uz POVREMENO miješanje. Pazite da ne zagori !. Nakon što ste postigli željenu gustoću dodati sitno isjeckan svježi bosiljak, sušeni bosiljak i origano. Dobro izmiješati.

 

Pripremiti staklenu teklu tako što ćete je sterilizati. Ja koristim metod zagrijavanja tegle u ključaloj vodi. Također, preporučujem korištenje tegle sa vakumskim poklopcem kako bi vam salsa duže trajala kada je otvorite.

Processed with VSCO with a4 preset

Sasuti vruću salsu u zagrijanu teglu i zatvoriti. Ukoliko želite da pasterizujete okrenite teglu na poklopac i pustite da stoji tako. (pod uslovom da je oboje vruće).

Processed with VSCO with a4 preset

Processed with VSCO with a4 preset

Kombinujte je uz jela po vašoj želji, savršeno će se uklopiti !

Processed with VSCO with a4 preset

domaća #salsa

Leave a comment