U sezoni pravljenja zimnice, salsa od paradajza je obavezna. Jednostavna za napraviti a možete je iskoristiti na razne načine. Ja je jedem uz pizzu, pastu, kao dodatak mesu ili čak samu sa preprečenim hljebom. Kako god pun je pogodak. 🙂
Sastojci:
1kg zrelijeg paradajza
svježi bosiljak
šećer i sol
sušeni origano i bosiljak
Priprema:
Paradajz oguliti. Ukoliko imate poteškoću sa guljenjem probajte trik sa vrelom vodom, tako što ćete zaliti paradajz vrelom vodom, ostaviti par minuta i skinuti koru. Isjeći na kocke te staviti u šerpu da kuha.
Staviti da se kuha na laganoj vatri. Razlog niske temperature jeste da se paradajz treba polahko kuhati i raspadati tokom kuhanja. Tokom kuhanja doći će do isparavanja tečnosti i smjesa će postajati sve gušća. U međuvremenu dodati malo soli i malo šećera. Predlažem da probate i po svom ukusu zaključite da li vam fali nešto od navedenog.
Ja sam kuhala 2 sata na najnižoj temperaturi uz POVREMENO miješanje. Pazite da ne zagori !. Nakon što ste postigli željenu gustoću dodati sitno isjeckan svježi bosiljak, sušeni bosiljak i origano. Dobro izmiješati.
Pripremiti staklenu teklu tako što ćete je sterilizati. Ja koristim metod zagrijavanja tegle u ključaloj vodi. Također, preporučujem korištenje tegle sa vakumskim poklopcem kako bi vam salsa duže trajala kada je otvorite.
Sasuti vruću salsu u zagrijanu teglu i zatvoriti. Ukoliko želite da pasterizujete okrenite teglu na poklopac i pustite da stoji tako. (pod uslovom da je oboje vruće).
Kombinujte je uz jela po vašoj želji, savršeno će se uklopiti !
domaća #salsa