Cufte u sosu od gljiva

Poznate mesne kuglice u malo drugačijem sosu, meni lično dražem i ukusnijem.

Priprema:

Pomiješati faširano meso sa 1 jajetom pa dodati sitno isjeckan luk.

U smjesu dodati 2 kašike prezle i začine. Ostaviti u frižider dok napravite umak od gljiva.

Sos od gljiva

Gljive očistiti i isjeći. Prepržiti ih sa začinima. Od začina koristim vegetu, sol, biber, bijeli luk u prahu i sušeni celer.

Zaliti vrhnjem za kuhanje.

Processed with VSCO with a4 preset

Ovaj put u sos od gljiva, za promjenu sam dodala kašiku ajvara.

Izvaditi meso iz frižidera i praviti male kuglice *približno iste veličine.

Processed with VSCO with a4 preset

Pržiti ih na srednjoj temperaturi sa svih strana.

Processed with VSCO with a5 preset

Prebaciti u tepsiju ili vatrostalnu zdjelu. Zaliti sa pripremljenim sosom.

Prekriti aluminijskom folijom i peći u zagrijanoj pećnici 15 min na 200 stepeni.

Processed with VSCO with a4 preset

Skinuti foliju i posuti sirom, pa vratiti u isključenu rernu na još 10 min, da se sir rastopi. Ja volim svježi peršun, pa obavezno na kraju pospem.

Poslužiti uz prilog po želji. 🙂

Processed with VSCO with a5 preset

Processed with VSCO with a5 preset

Leave a comment