Poznate mesne kuglice u malo drugačijem sosu, meni lično dražem i ukusnijem.
Priprema:
Pomiješati faširano meso sa 1 jajetom pa dodati sitno isjeckan luk.
U smjesu dodati 2 kašike prezle i začine. Ostaviti u frižider dok napravite umak od gljiva.
Sos od gljiva
Gljive očistiti i isjeći. Prepržiti ih sa začinima. Od začina koristim vegetu, sol, biber, bijeli luk u prahu i sušeni celer.
Zaliti vrhnjem za kuhanje.
Ovaj put u sos od gljiva, za promjenu sam dodala kašiku ajvara.
Izvaditi meso iz frižidera i praviti male kuglice *približno iste veličine.
Pržiti ih na srednjoj temperaturi sa svih strana.
Prebaciti u tepsiju ili vatrostalnu zdjelu. Zaliti sa pripremljenim sosom.
Prekriti aluminijskom folijom i peći u zagrijanoj pećnici 15 min na 200 stepeni.
Skinuti foliju i posuti sirom, pa vratiti u isključenu rernu na još 10 min, da se sir rastopi. Ja volim svježi peršun, pa obavezno na kraju pospem.
Poslužiti uz prilog po želji. 🙂