Punjeni sampinjoni

Veliki sam fan šampinjona u bilo kom izdanju, ali ovi punjeni pohovani šampinjoni su definitivni pobjednik.

Priprema:

Izabrati šampinjone približne veličine.

Processed with VSCO with a4 preset

Šampinjone očistiti od peteljki i lagano ih izdubiti. Peteljke usitniti.

Processed with VSCO with a4 preset

Špinat sitno isjeći.

Processed with VSCO with a4 preset

U tavi prepržiti peteljke i špinat, začiniti ih pa dodati sir trapist.

 

Šampinjone puniti smjesom i ostaviti u frižider dok spremimo smjesu za pohovanje.

Processed with VSCO with a4 preset

U zdjeli umutiti 1 jaje, dodati malo mlijeka i brašna, da dobijemo smjesu gušću od smjese za palačinke. Dodati začine po želji (vegeta, biber, curry, bijeli luk…).

Processed with VSCO with a4 preset

Pripremiti i prezlu.

2019-01-16-09.20.52-2.jpg

Šampinjone prvo ubaciti u zdjelu sa jajetom, pa onda u prezlu. Dobro uvaljati sa svih strana.

2019-01-16-09.20.50-2.jpg

Pržiti u dubokom ulju, na srednje niskoj temperaturi, uz povremeno prevrtanje kako bi šampinjoni dobili zlatnu boju sa svih strana. Pržiti nekih 10-tak minuta kako gljive ne bi ostale žive. Vaditi na ubrus.

Processed with VSCO with a4 preset

Poslužiti kao prilog ili glavno jelo.

Processed with VSCO with a4 preset

Processed with VSCO with a4 preset

 

2 thoughts on “Punjeni sampinjoni

Leave a comment