Veliki sam fan šampinjona u bilo kom izdanju, ali ovi punjeni pohovani šampinjoni su definitivni pobjednik.
Priprema:
Izabrati šampinjone približne veličine.
Šampinjone očistiti od peteljki i lagano ih izdubiti. Peteljke usitniti.
Špinat sitno isjeći.
U tavi prepržiti peteljke i špinat, začiniti ih pa dodati sir trapist.
Šampinjone puniti smjesom i ostaviti u frižider dok spremimo smjesu za pohovanje.
U zdjeli umutiti 1 jaje, dodati malo mlijeka i brašna, da dobijemo smjesu gušću od smjese za palačinke. Dodati začine po želji (vegeta, biber, curry, bijeli luk…).
Pripremiti i prezlu.
Šampinjone prvo ubaciti u zdjelu sa jajetom, pa onda u prezlu. Dobro uvaljati sa svih strana.
Pržiti u dubokom ulju, na srednje niskoj temperaturi, uz povremeno prevrtanje kako bi šampinjoni dobili zlatnu boju sa svih strana. Pržiti nekih 10-tak minuta kako gljive ne bi ostale žive. Vaditi na ubrus.
Poslužiti kao prilog ili glavno jelo.
Punjeni a pohovani, to jos nisam probala! Veoma zanimljiva ideja 😊
LikeLiked by 1 person
hvala puno 🙂
LikeLike