Neobicna pogaca

Neobična pogača koja još nosi naziv đevrek pogača.

Sastojci:

600 gr. brašna

Processed with VSCO with a4 preset

1 jaje

20gr. kvasca/ germe

sol

šećer

50 gr. maslaca

250ml. mlijeka

1/2 čaša jogurta

Priprema:

Kvasac pomiješati sa 1 malom kašikom šećera i brašna pa zaliti sa 1 malom šoljom MLAKOG mlijeka. Ostaviti da nadolazi. Brašno posoliti i napraviti udubljenje, pa dodati 1 umućeno jaje, pola čaše jogurta, otopljeni maslac i nadošli kvasac. Izmiješati uz dodavanje mlijeka malo po malo. Izraditi u elastično i mekano tijesto.

Tijesto malo zarezati, pokriti i ostaviti da nadolazi, odnosno da se udupla.

Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjenu površinu i izraditi ga rukama. Razvaljati tijesto kao na slici (da ne bude pretanko) pa čašom vaditi krugove. (postupak kao kod krofni).

Višak tijesta ponovo izraditi i razvući pa opet vaditi krugove, i tako dok ne potrošite tijesto. Krugove ostaviti da nadolaze min. 30 min.

Processed with VSCO with a4 preset

Ja sam pravila punjenu pogaču, vi možete slijedeći dio preskočiti ako želite običnu pogaču.

Fil:

Pomiješati mladi sir sa malo maslaca i kajmaka i malo soli.

Postupak:

Okruglu tepsiju obložiti papirom za pečenje, pa početi sa redanjem krugova. Postupak je prikazan na slikama ispod.

Processed with VSCO with a4 preset

Processed with VSCO with a4 preset

Processed with VSCO with a4 preset

Ukoliko želite bez fila, postupak je isti samo bez stavljanja fila između krugova.

Processed with VSCO with a4 preset

Ostaviti još pola sata prije pečenja.

Processed with VSCO with a4 preset

Premazati umućenim žumancetom.

Posuti sa susamom.

Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stepeni dok ne porumeni / okvirno 40 min.

Processed with VSCO with a5 preset

Processed with VSCO with a5 preset

Processed with VSCO with a5 preset

Leave a comment