Neobična pogača koja još nosi naziv đevrek pogača.
Sastojci:
600 gr. brašna
1 jaje
20gr. kvasca/ germe
sol
šećer
50 gr. maslaca
250ml. mlijeka
1/2 čaša jogurta
Priprema:
Kvasac pomiješati sa 1 malom kašikom šećera i brašna pa zaliti sa 1 malom šoljom MLAKOG mlijeka. Ostaviti da nadolazi. Brašno posoliti i napraviti udubljenje, pa dodati 1 umućeno jaje, pola čaše jogurta, otopljeni maslac i nadošli kvasac. Izmiješati uz dodavanje mlijeka malo po malo. Izraditi u elastično i mekano tijesto.
Tijesto malo zarezati, pokriti i ostaviti da nadolazi, odnosno da se udupla.
Nadošlo tijesto prebaciti na pobrašnjenu površinu i izraditi ga rukama. Razvaljati tijesto kao na slici (da ne bude pretanko) pa čašom vaditi krugove. (postupak kao kod krofni).
Višak tijesta ponovo izraditi i razvući pa opet vaditi krugove, i tako dok ne potrošite tijesto. Krugove ostaviti da nadolaze min. 30 min.
Ja sam pravila punjenu pogaču, vi možete slijedeći dio preskočiti ako želite običnu pogaču.
Fil:
Pomiješati mladi sir sa malo maslaca i kajmaka i malo soli.
Postupak:
Okruglu tepsiju obložiti papirom za pečenje, pa početi sa redanjem krugova. Postupak je prikazan na slikama ispod.
Ukoliko želite bez fila, postupak je isti samo bez stavljanja fila između krugova.
Ostaviti još pola sata prije pečenja.
Premazati umućenim žumancetom.
Posuti sa susamom.
Peći u zagrijanoj pećnici na 180 stepeni dok ne porumeni / okvirno 40 min.